De Vijf favorieten - jubileum menu
De Vijf favorieten - jubileum menu
Vijf jaar geleden opende wijnbar Clos haar deuren in Amsterdam-Oost. Althans, dat was het plan. Geen feest, geen toost met gasten – alleen lockdowns, een foodwalk, en een droom die stilletjes begon: wijn minder ingewikkeld maken, en juist persoonlijker.
Nu, vijf jaar later, is het tijd om alsnog dat feest te vieren!
Clos viert het jubileum met een tijdelijk menu: De Vijf Favorieten. Bijzondere gerechten van de afgelopen jaren, opnieuw opgebouwd. Voorafgegaan door een feestelijke amuse en een glas mousserende wijn. Geen klassiek retrospectief, maar een ode aan alles waar Clos voor staat: verrassen, verbinden, en wijn laten spreken – met het verhaal van de mensen erachter.
Het jubileummenu, inclusief bubbels van het huis en amuse, serveren we tussen 15 mei en 15 juni voor slechts € 50,-
Vijf jaar wijn en gerechten met een gezicht
Clos is geen bar van één stijl of één druif. De wijnkaart is breed, eigenwijs en gevuld met flessen van kleinschalige wijnmakers van over de hele wereld. Van Max Pfannebecker (Duitsland) tot Danilo en Božidar van Verus (Slovenië), en Josep Maria van Alta Alella (Spanje). Geen grote namen, wel grote verhalen.
“We kennen onze wijnmakers bij naam,” zegt eigenaar Rutger de Witte. “En we vertellen onze gasten wat ze deden om tot die smaak te komen. Dát is wat wijn bij ons bijzonder maakt: het gezicht erachter.”
“We koken nu met minder ingrediënten, maar ieder element is doordacht. Alles draait om smaak, timing en aandacht.”
Chef Jeroen is er al sinds dag één bij. In vijf jaar tijd ontwikkelde zijn stijl zich zichtbaar – niet door steeds meer toe te voegen, maar door steeds beter te kiezen. Waar we vroeger speelden met veel ingrediënten en lagen, ligt de nadruk nu op heldere smaak, precisie en rust op het bord.
De gerechten in het jubileummenu zijn daar het resultaat van. Geen overdaad, maar puurheid. Geen trucs, maar techniek. En bovenal: een stijl die zichzelf durft te laten zien in eenvoud.